Copilul începe să meargă și capătă independență în mișcare în jurul vârstei de un an, iar la aproximativ 3 ani are mai multă stabilitate și siguranță, asemenea unui adult. Picioarele i se dezvoltă repede, ca parte importantă a evoluției corpului său, cu rol în mobilitate și în starea de sănătate a întregului organism.
La primul semn de disfuncție de la nivelul membrelor inferioare, este important copilul să fie consultat de către un specialist în ortopedie, un chirurg, un neurolog, un kinetoterapeut sau un podolog, în funcție de specificul afecțiunii. Este de preferat să se prevină apariția patologiei piciorului sau a complicațiilor, prin consult regulat de specialitate.
Ce afecțiuni pot să apară la nivelul picioarelor
Copiii pot acuza dureri sau disconfort la nivelul degetelor, gambei, gleznei, genunchiului, cu mers rigid, pe vârfuri, mers întârziat sau defectuos, pot avea picioare strâmbe sau în X, în O, curburi unilaterale etc. Sunt semne ale unor stări fizilogicesau patologice des întâlnite, precum: unghii încarnate, fungice, luxații, varus equin (picior strâmb), platfus (picior plat), genu valgum (genunchi în X), genu varum (genunchi în O), boala lui Blount etc.
Iată 4 motive pentru care este necesară vizita regulată la specialist pentru profilaxia afecțiunilor pediatrice ale picioarelor:
1. Piciorul este un sistem complex care necesită profilaxie, îngrijire specială
Oase, mușchi, cartilagii, tendoane, ligamente, tegumente, unghii, toate au nevoie de grijă, încă din copilărie. Diagnosticarea, tratarea și prevenirea tulburărilor la acest nivel sunt posibile doar prin consult de specialitate.
2. De starea picioarelor depind sănătatea, echilibrul și mobilitatea întregului organism.
Copilul are nevoie de mișcare ca să exploreze lumea din jurul său. Orice deviație a mersului sau disfuncție la nivelul picioarelor îl împiedică să ducă o viață armonioasă, benefică dezvoltării sale psiho-motorii.
3. Tulburările de la nivelul membrelor inferioare pot fi semne ale unei patologii complexe.
De exemplu, copiii cu afecțiuni precum leucemia acuză dureri intense ale picioarelor. Copiii cu boli neuromotorii congenitale au mersul întârziat sau nu pot merge deloc. Intervenția potrivită, la timp, e de mare ajutor.
4. Poziția sănătoasă a picioarelor și mersul corect în viața de adult încep în copilărie.
Copiii pot adopta poziții statice sau de mers greșite, cu afectarea membrelor inferioare. Controlul ortopedic sau podologic reprezintă o cale de educare pentru un mers și o postură sănătoase, crescând calitatea vieții.
Căi de tratament
Multe dintre afecțiunile picioarelor la copii se vindecă spontan, cu înaintarea în vârstă. De exemplu, mersul pe vârfuri dispare în jurul vârstei de 2 ani, piciorul plat și picioarele în X apar la copiii până la 4 ani. Altele se rezolvă prin folosirea de încălțăminte potrivită, printr-o conduită terapeutică specifică, de la kinetoterapie, la talonete, aparat gipsat, iar în situațiile severe, chiar prin intervenții chirurgicale.
Consilierea, diagnosticarea și alegerea strategiei terapeutice aparțin numai specialistului. Dacă afecțiunea este ignorată sau tratată din experiența altor persoane, sănătatea picioarelor copilului poate avea de suferit pe termen lung, necesitând un plan de tratament mai invaziv și mai costisitor. De multe ori, un consult de specialitate preventiv salvează sănătatea picioarelor copilului.
La nevoie sau profilactic, apelează la specialiștii Clinicii Julia, pentru o bună evoluție a sănătății picioarelor copilului tău!